Selecteer een pagina

Mama moet het doehoen… en vanmorgen waren deze woorden niet eens aan mij gericht. Ik hoorde deze woorden een paar tafels verderop. Ik was aan het ontbijten in het hotel en las de Linda. Mijn eigen drie kinderen zijn bij hun vaders, mijn twee stiefkinderen bij hun moeder en ik ben een paar dagen alleen op pad.

Deze woorden hadden thuis prima uitgesproken kunnen worden. Een voorbeeld; wanneer Lukas moe is en Joris wil hem helpen om zijn schoenen uit te trekken zegt Lukas vaak:”nee, mama moet het doehoen”. Ook echt zo, met een lange extra lettergreep. Alsof dat helpt. Hoewel er bij ons thuis met zeven mensen dus vaak wel iemand is die wil en kan helpen, is het toch vaak “mama of Esther moet het doen”.

Als mama voel ik mij ook echt het middelpunt van ons samengestelde gezin. Ik regel, plan, chauffeur, plak pleisters, knuffel en ruim op. En nog veel meer. Maar los daarvan, ben ik nog meer Esthers. Er zijn zoveel rollen die we als vrouw hebben. En dat kan ingewikkeld zijn en soms kom je in knoei met wat je wilt, wat er verwacht wordt en wat moet.

Dit weekend kies ik voor mijn creativiteit en mijn bedrijf. Ik ben 3 dagen in een hutje (lees hotel) op de hei (lees aan de rand van een dorp).  Ik schrijf, denk, rust uit en geef mezelf daarmee de rust en de ruimte die ik zo nu en dan nodig heb om ook al het andere dat er is, op een fijne en warme manier te kunnen doen. Die keuze maken is voor mij nog niet makkelijk. Pas donderdagavond, toen een paar dingen op hun plek vielen, heb ik geboekt. En ik bleef twijfelen tot bijna aan de bestemming toe. Eenmaal hier gekomen, voelde ik waarom ik dit ook alweer deed. Daarna was het goed.

Mama’s hoeven niet alles te doen, ook al denken ze soms van wel. Mama’s mogen ook gewoon Esther, Silvia, Cindy, Monica of Petra zijn. Met hun eigen tijd en invulling daarvan. Vaak is dit wel een keuze die je moet maken en plannen. Voor je het weet ben je zomaar weer een tijd verder, want er is altijd wel iets te doen met een gezin.

En dat is mijn stap als moeder. Ik leer dat mijn kinderen het ook goed hebben wanneer ik er even niet ben. En ik geef mezelf tijd voor al het andere wat ik ook in mij heb.

Liefs Esther