Selecteer een pagina

Regelmatig zie ik berichten over ’tijd voor jezelf’ of ‘me-time voorbij komen ‘. Vooral vrouwen lijken daar behoefte aan te hebben. Ik hoor weinig mannen zeggen “ik heb me-time nodig”.

Even terug naar vroeger

wandelen is één van mijn favoriete momentjes alleen

Ik heb eens een boek gelezen over de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit boek heet “waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen”. Het boek gaat over de verschillen tussen man en vrouw. Eén verschil wil ik met je delen.

Als mannen vroeger ging jagen keken ze naar één doel in de verte. Namelijk, waar is het beest waar ik op moet jagen? Vrouwen bleven bij hun hut en hoefden niet in de verte te kijken (doelgericht) maar ze keken heel breed om zich heen; “zijn de kinderen veilig”, “is het vuur nog aan”, “laat ik voedsel gaan zoeken in de buurt”.

Volgens dat boek trekt dat zich nog steeds door naar de huidige tijd. De vrouwen hebben een totaal overzicht. Zowel wat er in en om huis als binnen het gezin gebeurt. Hoe groter het gezin, hoe meer overzicht je nodig hebt. Via school komt er van alles binnen via de school app. Van onze oudste komt het via de e-mail en een app. Uitnodigingen voor verjaardag kom je in hun tas tegen en het gaat zo maar door. Op vakantie gaan is helemaal zo’n ding. De meeste vrouwen pakken alles in. Voor zichzelf, de kinderen en de overige spullen. Man pakt, in sommige gevallen, zijn eigen tas in, Daarna doet hij alle tassen a la Tetris in de auto. Als je weet dat vrouwen breed kijken en mannen doelgericht, kun je het ook beter plaatsen.

De vrouw in deze tijd

Het is belangrijk om overzicht te hebben wat er moet gebeuren. Dus deel je partner daar ook in. Vraag of hij een aantal dingen wil doen. Hij ziet het echt niet. Hoe kun je het weten of hij wel of niet het werk ziet? Als je man de trap oploopt zonder mee te nemen wat daar op ligt of als je zegt: ”we moeten zo even opruimen” en hij zegt: ’hoezo, het is hier toch netjes” dan heb je zo’n man die het echt niet ziet.

mijn hobby: miniatuurbouw

Liefdevol voor elkaar en voor jezelf

Wees liefdevol naar elkaar omdat je anders bent. Hij hoeft niet te kunnen wat jij kunt en andersom. Samen versterk je elkaar. Dus irriteer je niet, maar zoek een oplossing zodat hij je kan helpen. Want wat ik merk; als ik hem concreet vraag om mij te helpen is het geen probleem voor hem om te doen.

Doordat je alles ziet, ben je geneigd om alles zelf te doen. En daar komt de tijd voor jezelf om de hoek kijken. Als vrouw binnen een gezin, met werk, met mantelzorg, met hobby’s, is het nooit klaar. Dus je kunt blijven doorgaan. Daarom zijn die kleine en grote momenten voor jezelf zo nodig. Gun jezelf een moment dat je niet gestoord kunt worden, zodat je rustig je koffie op kunt drinken. Regel het avondje naar de bioscoop met iemand.

Kleine en grote breaks door de week heen, maken het leven lichter en leuker. Als je de week planning doet, plan eerst de moetjes zoals school en werk. Plan daarna tijd die jij belangrijk vindt. Het uitje met je moeder waar jullie het al een tijdje over hebben, een etentje met je partner of het uurtje op de tennisbaan. De rest komt daarna.