Selecteer een pagina

Een dame uit Amerika bedacht een structuur voor het onderhouden van je huishouden. Het hele systeem kun je terug vinden in haar app of haar website. De basis is liefde voor jezelf en daarmee liefde voor je omgeving. Als je je zelf liefhebt, dan gun je het jezelf ook dat je in een schone omgeving woont en een opgeruimd huis hebt. Ik vind het een mooi principe en geloof daar ook in. Wat ik ga delen zijn de routines die ik meegenomen heb ik mijn huishoudschema.

Ochtendroutine

 • bed opmaken
 • aankleden
 • swish & swipe
 • ontbijten
 • vaatwasser uitruimen en inruimen
 • wasmachine vullen
 • planning van de dag doornemen

Je wordt wakker, gaat uit bed en maakt gelijk je bed op, dat is gelijk je eerste afgeronde actie en een goede start. Oh wacht, als je partner er nog in ligt doet hij of zij dat zodra die uit bed gaat. Een opgeruimd bed zorgt voor een opgeruimd gevoel wanneer je weer je slaapkamer in komt. Daarna ga je jezelf opfrissen en aankleden. Wanneer je vrij bent en dit niet doet, neem je dit mee gedurende de ochtend. Gevolg kan zijn dat je hangerig wordt, geen zin meer hebt en meer op Facebook zit dan bezig bent met de dingen die je wilde doen. Wanneer je aangekleed bent haal je een doekje over de wastafel en kraan. Je maakt het toilet schoon met de borstel en ruimt vluchtig de badkamer op. Je veegt de spiegel nog even schoon en klaar. Vervolgens ga je ontbijten en ruim je de vaatwasser uit. Op die manier kan al de nieuwe vaat er weer in en is alles van na het ontbijt al opgeruimd. Je vult de wasmachine met een eerste was. Ik zet zelf de wasmachine ’s avonds klaar met een timer. ’s Ochtends is de was klaar en deze hang ik op. Daarna neem je de planning van de dag door. Met deze zeven stappen ben je klaar om de dag te starten!

Middagroutine

 • wat gaan we eten
 • water drinken
 • 15 minuten opruimen
 • was doen
 • 15 minuten bewegen

Foto Lukas gemaakt door: Froukje Kuiper

Zelf doe ik dit rond 16:00 uur. Ik zet de spullen klaar die ik nodig heb voor het eten. Dit hoef ik niet te bedenken natuurlijk, want daarvoor gebruik ik mijn weekmenu. Ik ruim beneden 15 minuten op en vouw de was die ik ’s ochtends van het rek heb gehaald. 15 minuten bewegen doe ik meestal iets eerder, tussen de middag. Met het bewegen gaat het niet om sporten, maar een wandeling maken of yoga doen. Ze noemt het ook “loving movement”. Water drinken doe ik dan ook extra, want ik ben een slechte drinker.

Avondroutine

 • planning bekijken
 • kleren klaarleggen
 • overige spullen klaar leggen op een vaste plek (launch pad)
 • 2 minuten een hot spot opruimen
 • gootsteen schoonmaken
 • opfrissen voor de nacht
 • naar bed op een “decent hour”

Alle punten doe ik aan het eind van de avond. Behalve de gootsteen schoonmaken, dat doe ik gelijk na het avondeten. Een half uur voordat ik ga slapen, ruim ik de laatste rommeltjes op. Elk huis heeft wel een plek waar rommeltjes zichzelf verzamelen. Hoe dat toch kan. Ik leg de kleren voor de kinderen klaar en ga naar de badkamer om mijn make-up eraf te halen. Bartho zet ondertussen alle schooltassen en lunchspullen klaar. Mijn sleutels en tas voor het werk staan klaar op een vaste plek. Ik hoef ’s ochtends dus nooit meer te zoeken naar sleutels of mijn agenda. Dit scheelt in ieder geval bij mij heel veel tijd. Ook de gymtassen van de kinderen staan daar klaar.

Op youtube en internet is veel te vinden over dit systeem. Voor mij werkt het heel goed. Ik gebruik haar app ook elke dag.