Selecteer een pagina

Heb ik een spic en span huis? Nee. Wil ik dat? Het liefst wel. De schoonmaakgenen van mijn moeder heb ik in aanleg wel, maar ze kwamen er moeilijk uit. Als kind was ik één grote chaoot en mijn moeder maakte alles schoon voor iedereen. Ik hoefde niet zoveel te doen. Wanneer ik op mezelf woonde bleek dat ik het huishouden prima kon doen. Sterker nog, ik vond het leuk. Daarna kwamen er kinderen bij… en dat veranderde alles.

Bart zijn deur

Lukas die gisteren nog een stift over de kast haalde…”ja echt per ongeluk mam.” Bart die zelf bedacht had zijn naam letters op zijn deur te plakken. “kijk, dit heb ik zelf gedaan, dan hoef jij het niet meer te doen.” “Heel lief schat, dat je mee wilt denken.” Het resultaat is goed. Gele glitterpritstift gebruikt in combinatie met stickers. Zijn naam BART zelf opgeplakt en de waarschuwing: Wagtwort moet jaj doen, laat zien dat hij het prima zelf kan. Dat hij gelukkig is met het resultaat wil nog niet zeggen dat hij mij er gelukkig mee maakt .

Lukas wil ook al helpen

Een huishouden met kinderen vraagt iets anders dan de tijd dat ik alleen woonde en alles op orde had. Er waren nog meer redenen dat ik met een huishoudschema begon. De eerste was doordat ik in aanraking kwam met het FLY-lady systeem. Ik vond het fantastisch dat iemand een planning had gemaakt voor het huishouden. Dat was wat ik nodig had! De tweede reden was een inzicht dat ik geen vergelijk kon maken met de tijd dat ik alleen was met nu met zes anderen. De was is keer zeven, de tijd om een maaltijd op te ruimen is keer zeven, de grootte van huis van toen met nu is keer zeven. De tijd en energie voor mezelf om dit alles te kunnen is verkleind met keer zeven. Er moest een andere aanpak komen. De derde reden is dat ik het huishouden natuurlijk niet alleen hoef te doen. De oudste kinderen kunnen prima helpen en Bartho neemt ook zijn verantwoordelijkheid hierin. Wat we wel merkten is dat we soms langs elkaar heen aan het werk waren waardoor soms de wc 2x per dag gedaan werd en andere dingen bijna nooit, met de aanname: ”dat zou jij toch doen?”

Een mix van FLY-Lady, mijn eigen wensen en voorbeeldschema’s is mijn eigen schema geworden. Ik print deze per maand 4 keer uit. Voor elke week een nieuwe. Dit schema leg ik neer in de keuken. Wanneer ik huishoudtijd heb, begin ik met de dagelijkse klussen, heb ik tijd over dan ga ik naar een wekelijkse klus. Maandelijkse klussen plannen we vaak van te voren in. Een zaterdagochtend met z’n allen de schouders eronder en het is weer klaar voor de rest van de maand. De volgende maand staan hier weer nieuwe klussen op. Zo is het een roulerend systeem waardoor alles in en aan het huis aan de beurt komt. Mijn tuinplanning is nog een ander verhaal, maar dat terzijde. Wanneer Bartho thuis is, doet hij hetzelfde. Hij kijkt op de lijst wat er moet gebeuren, vinkt af wat hij doet en de lijst is weer up-to-date. Geen discussie meer over wie wat doet of verspilde tijd aan klusjes die niet hoeven.

  • print het schema uit en leg het op een plek in het zicht
  • maak afspraken met degene met wie je woont
  • denk je negatief over het huishouden? Leer jezelf aan om het leuk te maken. Doe het op een tijdstip wat je fijn vindt. Zet er een muziekje bij op of knip het in stukjes. Niet alles hoeft perse in één keer klaar.
  • ga het doen. Veel mensen willen dingen anders maar vergeten het anders te doen. Dan verandert er niets. Dus wil je anders? Doe dan anders. En ontdek wat bij jou past.
Bergen beddengoed

https://www.instagram.com/estherjvos/