Selecteer een pagina

“Mam, wat eten we vanavond?” “Euhm, ja goede vraag. Ik ga zo even kijken.” Zo ging het soms. En na een dag werken had ik echt geen zin meer om dat te bedenken. Meestal had ik wel iets op voorraad waardoor er eten op tafel kwam. Soms wat bijzondere combinaties, maar goed er stond eten. “Schat, moet ik nog even langs de winkel voor vanavond?” kwam ook regelmatig voorbij. “Ja, doe maar iets makkelijks want ik heb niet zoveel zin meer om te koken.” Dit resulteerde in pizza’s, kant en klare maaltijden of halen bij de Mexicaan. Wel lekker, maar niet perse gezond, ook niet voor je portemonnee.

Twee jaar geleden wilde ik gezonder gaan eten. In combinatie met hoe ik het tot nu toe deed, zou dat niet goedkomen vreesde ik. Op dat moment besloot ik dat ik er beter over na zou denken. Hoe ging ik dat doen? Ik begon met een online programma van Culicool. Een heel fijn programma met een maandmenu met recepten. Ik vond het heel fijn dat mij verteld werd wat ik ging eten en welke boodschappen daarbij nodig waren. Na deze maand ben ik het menu aan gaan passen naar mijn eigen wensen. Het maandmenu werd een weekmenu. En de gerechten maakte ik geschikt voor het hele gezin en niet alleen voor mijzelf.

Oké, heel handig om zo’n weekmenu te hebben maar dat vult zichzelf niet in. Dit weekmenu is een onderdeel van mijn structuur die ik gemaakt heb voor mezelf, ons gezin en mijn werk. En dat betekent wel doen. Op zich is dat al een blog waard om daar over te schrijven. Op zaterdag hebben we een blik vooruit op de week die voor ons ligt. Dit doen we om rust en easyliving te creëren. We hebben een dynamisch gezinsleven met vijf kinderen en drie banen met onregelmatige tijden, waarin we onszelf niet willen verliezen in stress of hectiek. Ik kijk dus in de agenda hoe onze week eruit ziet en welke keuzes ik hierin maak voor ons weekmenu. Het ontbijt is eigenlijk simpel. Ik kies zelf altijd voor havermoutpap, fruit of Griekse yoghurt en wissel dat af met de dagen. Lunchen doe ik thuis of op het werk. Sporadisch haal ik daar in het bedrijfsrestaurant, meestal neem ik een salade vanuit huis mee. Lunch voor de kinderen gaat mee naar school want ze hebben een continue rooster. Ze krijgen brood, fruit, groente en noten mee naar school. De avondmaaltijd is afhankelijk van hoeveel eters ik heb. Dat varieert van drie tot zeven mensen. Elke week kijk ik dus vooruit wie ik aan tafel heb, wat de activiteiten zijn en of er bijzonderheden zijn.

Na een paar weken merkte ik dat ik elke maandag aardappelen en groente op het menu zette. Dat is een blijvertje voor de maandag gebleven. Op dinsdag aten we afgelopen periode altijd vroeg, zo rond half vijf, omdat Joris naar voetbal ging daarna. Vaak koos ik dan voor een gezonde bananenpannenkoek of pizza. Wanneer we met zeven zijn eten we vaak taco’s. Iedereen vindt dat heerlijk dus dat is een maaltijd zonder gemopper en ‘lustiknietjes’. Dat is mij ook heel veel waard. Vaak plan ik op donderdag een restjes dag. Op donderdag maak ik ook altijd mijn koelkast en groentekast leeg en schoon. Alles wat op moet gebruik ik die dag. Koken met restjes heb ik wel moeten leren. Soms past het ook niet bij elkaar, maar dat weten de kinderen inmiddels. Op de vraag wat eten we, is het antwoord dan ook: ”we eten van alles wat” En “van alles wat” is voor hen net zo logisch als ik zeg we eten spaghetti.

En wanneer doe ik dan boodschappen voor dit weekmenu? Zelf doe ik maandboodschappen bij de Lidl en Jumbo. Ja, ook daar heb ik lijstjes voor, haha. Alle houdbare producten regel ik één keer per maand en dat heb ik op voorraad staan. Twee keer per week halen we groente en fruit en de laatste vergeten boodschappen.

De tips:

  • Plan een vast moment waarin je het menu invult. En wel doen. Verandering begint bij doen. Dus…doen!
  • Houd bij het avondeten rekening met wie je aan tafel gaat, eventuele sportmomenten en de tijd die je aan het koken kunt besteden.
  • Plan een moment in de week om restjes op te maken, of iets te koken met de bloemkool die je achteraf toch niet nodig had op de dag ervoor.
  • En loopt alles anders dan gedacht en eet je toch iets anders of haal je patat; geen probleem. Het leven is ook bedoeld om easy te zijn. En flexibel kunnen zijn is een waardevolle eigenschap.  

Instagram: estherjvos