Selecteer een pagina

Deze week zag ik een post voorbij komen van Mathijs Vrieze. Voor wie hem niet kent; hij is een healthy chef en tv-kok met superheerlijke recepten. In zijn post op Instagram vroeg hij zich af waarom veel mensen niet van koken houden. Een terechte vraag denk ik.

Koken is vervelend

Ik hoor het ook om mij heen. Eten en vooral het avond eten wordt gezien als vervelend en lastig. Voor een deel snap ik dat. Eerder toen we onze kinderen nog op de dagopvang hadden ging het soms zo: Moe van het werk reed ik naar de opvang. De kinderen waren blij me te zien maar ook moe. We reden naar huis en daar aangekomen begon het huilen, elkaar plagen en luisteren was op dat moment niet hun sterkste punt. Ik zette een filmpje op en zo kon ik eten klaar maken. Vlug, want het was laat en de kinderen moesten nog douchen en dan naar bed. Zodra het eten op tafel stond waren de reacties wisselend. Van “oh lekker, eten.” tot volledige stilte, mij strak aankijkend en het hoofd wegdraaien wanneer ik een hapje wilde geven… en dat is trouwens een betere variant dan de peuterpuber die alleen maar nee gilt!

Zelf vind ik koken leuk. Ik vind het fascinerend dat iets als een zaadje begint, bloeit, groeit en dat je het dan kunt eten. Dat is toch bizar als je daar over nadenkt? Anyway, ik houd van verschillende smaken en uitproberen van recepten. Daarnaast vind ik gezond eten belangrijk. Trouwens, wel in combinatie met eten wat lekker is maar niet gezond. Zoals eigenlijk alles in het leven; balans tussen het één en het ander. We zijn inmiddels ook een paar jaar verder en de peuterpuber taferelen liggen achter mij. Het is rustiger aan tafel en de kinderen zijn nu niet meer bij een opvang. We kunnen nu op tijd en minder vermoeid eten. Dit is denk ik al 80% reden voor meer succes aan tafel.

Even terug naar de vraag

Waarom houden veel mensen niet van koken? Zelf denk ik dat het onder andere te maken heeft met “jong geleerd is oud gedaan.” Ik heb nooit geleerd om te koken totdat ik op kamers ging en het toen moest doen. De eerste weken heb ik verschrikkelijk gegeten weet ik nog, het smaakte nergens naar…

Mijn jongens helpen regelmatig mee met koken. Ze komen zelf vragen of ze mogen helpen. We maken er dan iets fijns van samen. We proeven ondertussen van de ingrediënten en ik leer ze de namen van alles wat ze gebruiken. Vandaag was dat trouwens granaatappel, dat kenden ze nog niet. Natuurlijk is dit geen garantie op een leuk en gezond kookleven, maar ze zijn nu wel onderdeel van wat er op tafel staat. Ze zijn trots als iedereen er lekker van eet. En als ze het minder lekker vinden, dan bedenken ze zelf ook wat de volgende keer anders kan! Dat is toch superleuk? Zo laat ik de kinderen onderdeel zijn van een belangrijk onderdeel in ons leven; onze voeding. Ik hoop dat de kinderen van nu weer gaan leren te genieten van basisvoedsel en pure ingrediënten en daar zelf mooie gerechten van kunnen maken.

Een nieuw gerecht uitproberen

Vanmorgen wilde ik een nieuw gerecht uitproberen. Dat doe ik geregeld en nu Lukas naar school gaat heb ik daar nog meer tijd voor dan eerst. De jongens waren dus op school en konden helaas niet helpen. Prima, muziekje aan, ingrediënten op het aanrecht en ik ben in mijn element. Dit gerecht van Mathijs heb ik gemaakt:

De combinatie van mango met granaatappel trok mij aan. Een tiramisu is sowieso lekker. In het gerecht is meer kwark verwerkt dan normaal waardoor hij ook lichter en minder vet is. De kwark was lekker licht qua smaak en de mango was heerlijk zoet. Dit gerecht is heel gemakkelijk om te maken en kan niet mis gaan denk ik. De tiramisu kon een paar uur in de koelkast staan voordat de kinderen weer thuis waren. Aan het einde van de middag pakte ik de tiramisu uit de koeling en de kinderen stonden enthousiast om mij heen toen ze het gerecht zagen… dit leek hun lekkerrrrrr. Joris, Bart en Lukas hebben hem getest. Om het voor de kinderen toegankelijker te maken heb ik ook aardbeien erop gedaan. Ze hebben wel de granaatappel geproefd. Lukas en Joris vonden het lekker en Bart niet. Na de eerste hapjes wilden ze graag een bordje vol. Een succes dus. Zoals ik in het begin al schreef, ik ben altijd op zoek naar balans. Dit gerecht is niet superhealthyfood, wel heel lekker. Wil je zelf het gerecht maken? (aanrader!) klik dan op deze link direct naar de website van Mathijs.