Selecteer een pagina

Hoeveel paar schoenen hebben we?

Als vrouw schijnen we gemiddeld 23 paar schoenen te hebben. Mannen hebben iets minder, zo rond de 17 paar. Voor kinderen kon ik het niet terugvinden. Ik heb een poll op mijn instagram geplaatst met de vraag hoeveel paar schoenen de kinderen hebben. Gemiddeld was het antwoord 3 paar schoenen. Daarbij komen nog laarzen, slippers of voetbalschoenen. Ook heb ik de vraag gesteld hoeveel paar schoenen wij, als vrouw, hebben. Het gemiddelde antwoord is 18 paar schoenen. Ik denk dat mijn poll iets lager scoorde dan gemiddeld omdat er een aantal vrouwen een minimalistische leefstijl leven en twee of drie paar schoenen hebben.

Iris reageerde op de poll en zegt dat ze drie paar schoenen heeft. Margo geeft aan: “Ontelbaar, I love shoes and boots. Mijn enige zonde :)” Samen met alle andere vrouwen die antwoord hebben gegeven kom ik op gemiddeld 18 paar schoenen. Dit is ook exclusief laarzen, slippers of sportschoenen. Waarbij ik voor het gemak de antwoorden als ontelbaar als 50 heb geteld. Dus nee, heel wetenschappelijk is dit onderzoek niet, haha.

Een rekensom voor mijn gezin; we hebben één man, één vrouw en vijf kinderen. Gemiddeld zouden we 17+23+15= 55 paar schoenen hebben. Ik kom voor ons iets lager uit. Manlief heeft 9 paar, ik heb er 11 en de kinderen hebben 2 paar. Samen voor ons is dat dus 30 paar schoenen. Dat is ook exclusief voetbalschoen, slippers en laarzen. 

Waar laat je al je schoenen en heb je echt zoveel nodig?

Tip 1: minimaliseer je schoenen

Zoek per persoon alle schoenen, laarzen, slippers, gympen en welk soort dan ook bij elkaar. Per persoon krijg je dus één stapel. Als je alles bij elkaar legt, kun je beter zien wat je hebt en beter kiezen welke je wilt houden. Je sorteert wat je wilt houden en welke je weg doet. Je kunt schoenen die nog waarde hebben verkopen. Mochten ze niet meer verkoopbaar zijn breng je ze naar de kringloopwinkel of naar een kleding container, daar mogen ook schoenen in. Lang, lang geleden had ik ongeveer 60 paar schoenen. Ik had ze niet eens allemaal aan en sommige waren af maar hadden “emotionele” waarde. Als ik naar al die schoenen keek werd ik ook niet echt blij meer. Ik begon met schoenen weg doen. Eerst deed dat pijn in mijn hart. Want Esther en schoenen dat was toch bijna één? Stapje voor stapje ging ik verder en deed ik meer schoenen weg. Ik kocht alleen nog maar goede schoenen die lang meekonden en tijdloos mooi waren. Nu heb ik schoenen waar ik blij van word en mij dienen in mijn dagelijks leven. Ik heb één goede nette hak schoen die overal bij kan en superfijn zit. Ja, ze waren duur, maar dat voel je dus ook. En ik onderhoud ze goed, door ze goed op te bergen, regelmatig te poetsen en eventueel een nieuwe hak eronder laten zetten.

Tip 2: organiseer je schoenen

Waar laat je je schoenen? Er zijn genoeg mogelijkheden om je schoenen op te bergen. Maar je nette pumps liggen waarschijnlijk niet op dezelfde plek als je snowboots. Tenzij je een walk in shoe closet hebt. Ik heb het praktisch ingericht en werk voor de kinderen met een schoenenbak en een laarzenrek.

Kinderen laten vaak hun jas en schoenen slingeren. Ik weet niet hoe dat bij meisjes gaat maar mijn jongens komen binnen, gooien hun jas op de grond en schoppen hun schoenen uit. Ik dacht, hoe kan ik het nu zo doen dat de kinderen wel zelf opruimen, maar dat het niet teveel moeite kost. Ik wil namelijk geen “ruim je schoenen nou eens op” mantra blijven zeggen.

Schoenen van de kinderen in de schoenenbak

Ik heb nu in de gang 2 bakken staan. Eén waar ze hun jas in kunnen “gooien” en één waar ze hun schoenen in “uit kunnen schoppen”. Dit werkt grandioos. Vriendjes weten inmiddels ook dat de jassen in de jassenbak gaan en de schoenen in de schoenenbak. De laarzen van de kinderen hangen op een laarzenrek en de snowboots staan op een plank. Mijn sneakers en slippers heb ik in mijn eigen schoenenbak en mijn nette schoenen staan op de tweede verdieping in een schoenenkast, samen met de nette schoenen van Bartho. Al onze laarzen hangen aan het laarzenrek. Zo blijft alles netjes en weet ik precies waar de schoenen zijn die ik nodig heb. Een groot voordeel van dit systeem vind ik ook dat de hal netjes blijft omdat alles in de bak ligt en je niet door een wirwar van schoenen en jassen naar binnen hoeft.

Tip 3: zoek twee keer per jaar je schoenen uit

In het voor- en najaar zoek ik alle schoenen uit. Ik heb een checklist van mijn minimale kledinglijst voor kinderen en vink aan wat ik al heb. Vaak gaan de regenlaarzen nog wel een seizoen mee of kunnen ze nog naar een broertje. Wat ik niet heb, koop ik en dan ben ik weer klaar voor een nieuw seizoen. Ik ga voor de jongens uit van 1 paar nette schoenen en 1 paar voor school. Voor de winter heb ik nog snowboots en regenlaarzen. Slippers en gympen regel ik voor de zomer. Soms krijg ik ook schoenen of laarzen. Wanneer ik denk dat ik ze ga gebruiken leg ik ze in de schoenenvoorraad. Met 5 jongens gaan er altijd wel schoenen of laarzen stuk en dan vind ik het fijn om reserve te hebben.

Vorige week heb ik de schoenenbak van de kinderen in de gang nog uitgezocht. Er was een bult vol schoenen ontstaan. Eens kijken wat ik daar in vond:

De snowboots staan weer op de plank. Twee paar schoenen hadden een gat. Die heb ik weggegooid. De voorjaarsschoenen heb ik ook nog even teruggelegd in de voorraad, die komen over een paar weken wel, als het iets mooier weer is. Tot slot heb ik nog drie paar schoenen naar de kringloop gebracht. Ze zijn nog goed, maar passen niet meer.

Deze Bissa kast van Ikea heb ik boven staan
Twee van deze laarzenrekken staan in de bijkeuken

Zo’n soort krat heb ik van Ikea. Degene die ik heb, is uit de collectie

Tot slot

  • zoek je schoenen uit en houd alleen wat je echt wilt houden
  • bedenk een opruimsysteem wat voor jou en je gezin werkt
  • zoek minimaal twee keer per jaar alle schoenen uit

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de reacties of stuur een dm op instagram