Selecteer een pagina

Toen we eenmaal het besluit hadden genomen om een maand lang geen afval te produceren, waren we vastbesloten om het te laten slagen. Het leek ons niet per se eenvoudig, maar het moest en zou lukken.”

Met deze woorden begint hoofdstuk één van het boek. Jessie en Nicky zijn twee zussen die min of meer per ongeluk de Zero waste lifestyle omarmt hebben in hun zoektocht naar duurzaam geluk.

Zero wat?

Wat betekent zero waste eigenlijk? Letterlijk betekent het nul afval. Maar hoe doe je dat dat? Gaat het erom dat er geen afval meer geproduceerd wordt? Gaat het om recyclen? Of om consuminderen? Wil je alleen gebruik van plastic verminderen of ook van andere grondstoffen? En kun je nog wel mango eten die uit Brazilië geïmporteerd wordt? Om hier voor jezelf een antwoord in te vinden, is dit een goed boek om daar achter te komen.

Zes thema’s

Wat ik fijn vindt aan dit boek, is dat ze de lezer meenemen in hun proces. Ze beginnen bij het idee om een maand zero waste te leven. Naast de tips in het boek delen ze ook hun zoektocht van anderhalf jaar. En uiteindelijk is het echt hun lifestyle geworden. Soms willen we zo snel en moet het liefst vandaag alles al anders zijn. Wat Jessie en Nicky zo mooi laten zien is dat een proces tijd kost. Met alles wat er mis gaat, frustreert of een onverwacht succes kan zijn. Vooral het verhaal over het wassen van hun haar vond ik leuk. Van No poo (wassen met alleen water), wassen met baking soda en uitspoelen met appelciderazijn, het gebruik van roggemeel in hun haar tot shampoo bars, ze hebben van alles geprobeerd. De schrijfsters nemen ons mee in de zes thema’s: boodschappen, huishouden, de badkamer, consumeren, vrienden & familie en nieuwe lifestyle. Elk hoofdstuk sluiten ze af met een opsomming wat ze hebben geleerd.

Aleppozeep

Voor wie is het boek?

Als je al een tijdje onderweg bent met minimalisme, zero waste of duurzamer leven, dan is het boek leuk voor de inspiratie, veel nieuwe tips zul je er dan niet in tegenkomen. Is je badkamer nog overvol met teveel producten en producten die bol staan van de toevoegingen én die verpakt zijn in plastic, dan is dit boek wel iets voor je. Tenminste, als je dat graag anders zou willen.

Mijn ervaring met zero waste

Mijn reis naar duurzaam geluk zoals ze zo mooi zeggen, begon voor mij een paar jaar geleden. Ik begon (en ben nog steeds bezig) met Marie Kondoën, dat is het opruimen van je spullen in breedste zin van het woord. Daarna begon bij mij de fase om heel goed te kijken wat ik nodig heb en hoe dat op een duurzame manier kan. Inmiddels gebruik ik een shampoo bar, heb ik mijn eigen wattenschijfjes gemaakt en heb ik veel verzorgingsproducten geskipt. Ik maak regelmatig mijn eigen handzeep en koop veel minder. Er gaan ook nog dingen zoals het altijd ging. Het plastic is in ons huishouden nog een drama. Ik bestel de boodschappen en dan krijg je veel verpakt. Deze keuze hiervoor gaat nog steeds boven allerlei winkels afgaan, daar heb ik op dit moment niet de tijd voor over. Ik denk ook dat het makkelijker is te starten wanneer je nog een klein huishouden hebt, dan wij met z’n zevenen (trouwens, vijf kinderen is sowieso niet duurzaam, maar dat is weer een ander verhaal)

Zelfgemaakte wattsenschijfjes van
oude handdoeken.

Is dit een must read?

Jazeker! Het is fijn geschreven en de opbouw van thema’s is inspirerend. Als je al verder bent in het proces van zero waste dan zou ik het niet kopen, maar mocht je het kunnen lenen of als doorgeefboek tegen komen, dan zou ik zeker het boek even lezen. Je kunt ook naar hun website gaan: https://www.hetzerowasteproject.nl/ voor veel inspiratie en een e-book versie.

Hieronder vind je links naar het boek en wasbare herbruikbare wattenschijfjes