Sinds maart is mijn planner voor je huishoud klussen te bestellen. Hoe is deze planner ontstaan? In de zomer van 2019 deelde ik op mijn Instagram een story. Ik vertelde dat ik ging schoonmaken en liet daarbij een foto zien van het schema dat ik gebruikte. Op Pinterest staan veel voorbeelden van huishoudschema’s, alleen vond ik die te ingewikkeld of te uitgebreid voor mijn huishouden. Daarnaast hadden Bartho en ik echt andere ideeën over het huishouden. Dit zorgde soms voor gedoe en gezeur. Hij zei: ”als jij nou gewoon opschrijft wat ik moet doen, dan doe ik dat.” Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik knipte, plakte vanuit de schema’s die ik gevonden had. Zo maakte ik mijn eigen overzicht in Excel en printte elke maand een nieuw schema uit. Iemand reageerde op die post en wilde weten hoe ik aan dat schema kwam. Ik deelde het met haar en ik vroeg wie het schema nog meer wilde ontvangen. Dat waren heel veel mensen.
Ik vond het fijn te merken dat ik niet de enige was die behoefte had aan overzicht en structuur in het huishouden. Ik deelde mijn maandschema met zo’n 60 mensen. De maand erop, kreeg ik weer de vraag of ik de nieuwe maand wilde sturen. Dat deed ik, maar ik dacht ook: “dit moet makkelijker kunnen.” Ik zocht een ontwerper en ik vond Sabine van OinkOinkproducties. Ze hielp mij met de eerste opzet. Deze versie is getest door een groep vrouwen en met de input hebben we de definitieve versie gemaakt.
Het idee van deze planner is, om de basis in je huishouden op orde krijgen en houden. In één oogopslag zie je wat er nog gebeuren moet en wie dat doet. Geen gedoe of gezeur meer, iedereen werkt mee.
Hoe werkt de planner?
Per week gebruik je één bladzijde van de planner. Zelf halen we deze er uit en leggen die in de keuken. Of we hangen hem op. Je kunt hem er ook in laten zitten. Net wat jij wilt.
Elke dag taken
Links boven vind je de taken die je elke dag kunt doen om de basis op orde te houden. Je kunt ze afvinken wanneer jij of iemand anders ze gedaan heeft. Zelf vind ik het belangrijk om elke dag de ramen open te zetten in de slaapkamers. Frisse lucht doet al zoveel goed voor je huis! Verder wil ik graag de was bij houden omdat we met z’n zevenen veel hebben. Daarnaast hebben we geen droger, dus inhalen kan ook niet. Dan kom ik ruimte tekort op mijn rek. En elke dag een beetje, vind ik fijner dan stapelen en dan heel veel hebben.
Week taken
Rechts op dezelfde bladzijde vind je taken die je elke week kunt doen. Ik verschoon elke week de bedden. Niets fijner dan een fris bedje en vanwege huisstofmijt allergie ook wel een noodzaak. Ook de badkamer schoonmaken, alles stofzuigen, dweilen en de koelkast uitzoeken en schoonmaken zijn weektaken. Bij de weektaken kun je opschrijven wie dat gaat doen. Het is heel handig om op die manier de taken te verdelen met je partner en/of kinderen. Wanneer de taak klaar is, vinkje erbij en that’s it.
Af en toe taken
Dan hebben we nog de af en toe taken. Ramen lappen vind ik niet echt nodig om elke dag of elke week te doen. Ook de zolder opruimen doe ik niet zo vaak. Alle af en toe taken staan in één overzicht op de flap. Je kruist aan in welke maand jij ze gaat doen en in die maand neem jij ze over op je weekplanning.
En onder de bank dan?
Niet alle huishoudelijke klussen staan erop. Mijn huis is jouw huis niet, daarom is de planner breed opgezet en is er ruimte voor eigen aantekeningen. Zodat je de zaken kunt opschrijven die jij belangrijk vindt in jouw huis. Als ik mijn woonkamer doe, dan verschuif ik de banken en stofzuig ik eronder. Als jij je woonkamer doet, verschuif je ze misschien niet. Dus dat soort specifieke taken heb ik niet in de planner gezet. Bij notities is er ruimte om dat zelf te plannen. Ik ben geen schoonmaakgoeroe zoals FLYlady. Ik ben iemand die het fijn vindt als het gezin en huishouden een zo makkelijk mogelijk leven hebben. Dan is er tijd voor andere dingen dan schoonmaken en huishouden. Want ook al werkt zo’n planner heel fijn, schoonmaken gaat nooit mijn hobby worden.
Koop hier je planner
Hieronder vind je aantal producten die ik zelf gebruik