Een dame uit Amerika bedacht een structuur voor het onderhouden van je huishouden. Het hele systeem kun je terug vinden in haar app of haar website. De basis is liefde voor jezelf en daarmee liefde voor je omgeving. Als je je zelf liefhebt, dan gun je het jezelf ook dat je in een schone omgeving woont en een opgeruimd huis hebt. Ik vind het een mooi principe en geloof daar ook in. Wat ik ga delen zijn de routines die ik meegenomen heb ik mijn huishoudschema.
Ochtendroutine
bed opmaken
aankleden
swish & swipe
ontbijten
vaatwasser uitruimen en inruimen
wasmachine vullen
planning van de dag doornemen
Je wordt wakker, gaat uit bed en maakt gelijk je bed op, dat is gelijk je eerste afgeronde actie en een goede start. Oh wacht, als je partner er nog in ligt doet hij of zij dat zodra die uit bed gaat. Een opgeruimd bed zorgt voor een opgeruimd gevoel wanneer je weer je slaapkamer in komt. Daarna ga je jezelf opfrissen en aankleden. Wanneer je vrij bent en dit niet doet, neem je dit mee gedurende de ochtend. Gevolg kan zijn dat je hangerig wordt, geen zin meer hebt en meer op Facebook zit dan bezig bent met de dingen die je wilde doen. Wanneer je aangekleed bent haal je een doekje over de wastafel en kraan. Je maakt het toilet schoon met de borstel en ruimt vluchtig de badkamer op. Je veegt de spiegel nog even schoon en klaar. Vervolgens ga je ontbijten en ruim je de vaatwasser uit. Op die manier kan al de nieuwe vaat er weer in en is alles van na het ontbijt al opgeruimd. Je vult de wasmachine met een eerste was. Ik zet zelf de wasmachine ’s avonds klaar met een timer. ’s Ochtends is de was klaar en deze hang ik op. Daarna neem je de planning van de dag door. Met deze zeven stappen ben je klaar om de dag te starten!
Zelf doe ik dit rond 16:00 uur. Ik zet de spullen klaar die ik nodig heb voor het eten. Dit hoef ik niet te bedenken natuurlijk, want daarvoor gebruik ik mijn weekmenu. Ik ruim beneden 15 minuten op en vouw de was die ik ’s ochtends van het rek heb gehaald. 15 minuten bewegen doe ik meestal iets eerder, tussen de middag. Met het bewegen gaat het niet om sporten, maar een wandeling maken of yoga doen. Ze noemt het ook “loving movement”. Water drinken doe ik dan ook extra, want ik ben een slechte drinker.
Avondroutine
planning bekijken
kleren klaarleggen
overige spullen klaar leggen op een vaste plek (launch pad)
2 minuten een hot spot opruimen
gootsteen schoonmaken
opfrissen voor de nacht
naar bed op een “decent hour”
Alle punten doe ik aan het eind van de avond. Behalve de gootsteen schoonmaken, dat doe ik gelijk na het avondeten. Een half uur voordat ik ga slapen, ruim ik de laatste rommeltjes op. Elk huis heeft wel een plek waar rommeltjes zichzelf verzamelen. Hoe dat toch kan. Ik leg de kleren voor de kinderen klaar en ga naar de badkamer om mijn make-up eraf te halen. Bartho zet ondertussen alle schooltassen en lunchspullen klaar. Mijn sleutels en tas voor het werk staan klaar op een vaste plek. Ik hoef ’s ochtends dus nooit meer te zoeken naar sleutels of mijn agenda. Dit scheelt in ieder geval bij mij heel veel tijd. Ook de gymtassen van de kinderen staan daar klaar.
Op youtube en internet is veel te vinden over dit systeem. Voor mij werkt het heel goed. Ik gebruik haar app ook elke dag.
Heb ik een spic en span huis? Nee. Wil ik dat? Het liefst wel. De schoonmaakgenen van mijn moeder heb ik in aanleg wel, maar ze kwamen er moeilijk uit. Als kind was ik één grote chaoot en mijn moeder maakte alles schoon voor iedereen. Ik hoefde niet zoveel te doen. Wanneer ik op mezelf woonde bleek dat ik het huishouden prima kon doen. Sterker nog, ik vond het leuk. Daarna kwamen er kinderen bij… en dat veranderde alles.
Lukas die gisteren nog een stift over de kast haalde…”ja echt per ongeluk mam.” Bart die zelf bedacht had zijn naam letters op zijn deur te plakken. “kijk, dit heb ik zelf gedaan, dan hoef jij het niet meer te doen.” “Heel lief schat, dat je mee wilt denken.” Het resultaat is goed. Gele glitterpritstift gebruikt in combinatie met stickers. Zijn naam BART zelf opgeplakt en de waarschuwing: Wagtwort moet jaj doen, laat zien dat hij het prima zelf kan. Dat hij gelukkig is met het resultaat wil nog niet zeggen dat hij mij er gelukkig mee maakt .
Een huishouden met kinderen vraagt iets anders dan de tijd dat ik alleen woonde en alles op orde had. Er waren nog meer redenen dat ik met een huishoudschema begon. De eerste was doordat ik in aanraking kwam met het FLY-lady systeem. Ik vond het fantastisch dat iemand een planning had gemaakt voor het huishouden. Dat was wat ik nodig had! De tweede reden was een inzicht dat ik geen vergelijk kon maken met de tijd dat ik alleen was met nu met zes anderen. De was is keer zeven, de tijd om een maaltijd op te ruimen is keer zeven, de grootte van huis van toen met nu is keer zeven. De tijd en energie voor mezelf om dit alles te kunnen is verkleind met keer zeven. Er moest een andere aanpak komen. De derde reden is dat ik het huishouden natuurlijk niet alleen hoef te doen. De oudste kinderen kunnen prima helpen en Bartho neemt ook zijn verantwoordelijkheid hierin. Wat we wel merkten is dat we soms langs elkaar heen aan het werk waren waardoor soms de wc 2x per dag gedaan werd en andere dingen bijna nooit, met de aanname: ”dat zou jij toch doen?”
Een mix van FLY-Lady, mijn eigen wensen en voorbeeldschema’s is mijn eigen schema geworden. Ik print deze per maand 4 keer uit. Voor elke week een nieuwe. Dit schema leg ik neer in de keuken. Wanneer ik huishoudtijd heb, begin ik met de dagelijkse klussen, heb ik tijd over dan ga ik naar een wekelijkse klus. Maandelijkse klussen plannen we vaak van te voren in. Een zaterdagochtend met z’n allen de schouders eronder en het is weer klaar voor de rest van de maand. De volgende maand staan hier weer nieuwe klussen op. Zo is het een roulerend systeem waardoor alles in en aan het huis aan de beurt komt. Mijn tuinplanning is nog een ander verhaal, maar dat terzijde. Wanneer Bartho thuis is, doet hij hetzelfde. Hij kijkt op de lijst wat er moet gebeuren, vinkt af wat hij doet en de lijst is weer up-to-date. Geen discussie meer over wie wat doet of verspilde tijd aan klusjes die niet hoeven.
print het schema uit en leg het op een plek in het zicht
maak afspraken met degene met wie je woont
denk je negatief over het huishouden? Leer jezelf aan om het leuk te maken. Doe het op een tijdstip wat je fijn vindt. Zet er een muziekje bij op of knip het in stukjes. Niet alles hoeft perse in één keer klaar.
ga het doen. Veel mensen willen dingen anders maar vergeten het anders te doen. Dan verandert er niets. Dus wil je anders? Doe dan anders. En ontdek wat bij jou past.
“Mam, wat eten we vanavond?” “Euhm, ja goede vraag. Ik ga zo even kijken.” Zo ging het soms. En na een dag werken had ik echt geen zin meer om dat te bedenken. Meestal had ik wel iets op voorraad waardoor er eten op tafel kwam. Soms wat bijzondere combinaties, maar goed er stond eten. “Schat, moet ik nog even langs de winkel voor vanavond?” kwam ook regelmatig voorbij. “Ja, doe maar iets makkelijks want ik heb niet zoveel zin meer om te koken.” Dit resulteerde in pizza’s, kant en klare maaltijden of halen bij de Mexicaan. Wel lekker, maar niet perse gezond, ook niet voor je portemonnee.
Twee jaar geleden wilde ik gezonder gaan eten. In combinatie met hoe ik het tot nu toe deed, zou dat niet goedkomen vreesde ik. Op dat moment besloot ik dat ik er beter over na zou denken. Hoe ging ik dat doen? Ik begon met een online programma van Culicool. Een heel fijn programma met een maandmenu met recepten. Ik vond het heel fijn dat mij verteld werd wat ik ging eten en welke boodschappen daarbij nodig waren. Na deze maand ben ik het menu aan gaan passen naar mijn eigen wensen. Het maandmenu werd een weekmenu. En de gerechten maakte ik geschikt voor het hele gezin en niet alleen voor mijzelf.
Oké, heel handig om zo’n weekmenu te hebben maar dat vult zichzelf niet in. Dit weekmenu is een onderdeel van mijn structuur die ik gemaakt heb voor mezelf, ons gezin en mijn werk. En dat betekent wel doen. Op zich is dat al een blog waard om daar over te schrijven. Op zaterdag hebben we een blik vooruit op de week die voor ons ligt. Dit doen we om rust en easyliving te creëren. We hebben een dynamisch gezinsleven met vijf kinderen en drie banen met onregelmatige tijden, waarin we onszelf niet willen verliezen in stress of hectiek. Ik kijk dus in de agenda hoe onze week eruit ziet en welke keuzes ik hierin maak voor ons weekmenu. Het ontbijt is eigenlijk simpel. Ik kies zelf altijd voor havermoutpap, fruit of Griekse yoghurt en wissel dat af met de dagen. Lunchen doe ik thuis of op het werk. Sporadisch haal ik daar in het bedrijfsrestaurant, meestal neem ik een salade vanuit huis mee. Lunch voor de kinderen gaat mee naar school want ze hebben een continue rooster. Ze krijgen brood, fruit, groente en noten mee naar school. De avondmaaltijd is afhankelijk van hoeveel eters ik heb. Dat varieert van drie tot zeven mensen. Elke week kijk ik dus vooruit wie ik aan tafel heb, wat de activiteiten zijn en of er bijzonderheden zijn.
Na een paar weken merkte ik dat ik elke maandag aardappelen en groente op het menu zette. Dat is een blijvertje voor de maandag gebleven. Op dinsdag aten we afgelopen periode altijd vroeg, zo rond half vijf, omdat Joris naar voetbal ging daarna. Vaak koos ik dan voor een gezonde bananenpannenkoek of pizza. Wanneer we met zeven zijn eten we vaak taco’s. Iedereen vindt dat heerlijk dus dat is een maaltijd zonder gemopper en ‘lustiknietjes’. Dat is mij ook heel veel waard. Vaak plan ik op donderdag een restjes dag. Op donderdag maak ik ook altijd mijn koelkast en groentekast leeg en schoon. Alles wat op moet gebruik ik die dag. Koken met restjes heb ik wel moeten leren. Soms past het ook niet bij elkaar, maar dat weten de kinderen inmiddels. Op de vraag wat eten we, is het antwoord dan ook: ”we eten van alles wat” En “van alles wat” is voor hen net zo logisch als ik zeg we eten spaghetti.
En wanneer doe ik dan boodschappen voor dit weekmenu? Zelf doe ik maandboodschappen bij de Lidl en Jumbo. Ja, ook daar heb ik lijstjes voor, haha. Alle houdbare producten regel ik één keer per maand en dat heb ik op voorraad staan. Twee keer per week halen we groente en fruit en de laatste vergeten boodschappen.
De tips:
Plan een vast moment waarin je het menu invult. En wel doen. Verandering begint bij doen. Dus…doen!
Houd bij het avondeten rekening met wie je aan tafel gaat, eventuele sportmomenten en de tijd die je aan het koken kunt besteden.
Plan een moment in de week om restjes op te maken, of iets te koken met de bloemkool die je achteraf toch niet nodig had op de dag ervoor.
En loopt alles anders dan gedacht en eet je toch iets anders of haal je patat; geen probleem. Het leven is ook bedoeld om easy te zijn. En flexibel kunnen zijn is een waardevolle eigenschap.
Dat klinkt misschien gek; ”ik heb geen vakantie”. In de tijd dat veel mensen in Frankrijk of Italië zitten en de zomervakantie voor alle regio’s gestart zijn, roep ik dat ik geen vakantie heb!
Vorige week zijn we wel een weekje weggeweest naar Groenlo. Dat was leuk. De kinderen kennen de camping goed. Er zijn leuke activiteiten en elke dag naar het subtropisch zwembad is een feestje. De reden dat we daar naar toe gaan is eigenlijk omdat ik het nog niet zie zitten om een retourtje Frankrijk te doen met 5 jongens in één auto…
Dus het weekje weg hebben we gehad en we zijn vanaf nu lekker thuis. Ik bedacht mij ineens dat de vakantie voor mij niet anders voelt dan anders. En daar was ik zo blij mee. Ineens viel het op zijn plek waar ik jaren aan gewerkt heb. Voorheen leefde ik naar de vakantie toe en moest ik eerst bijkomen van het werk voordat ik echt kon relaxen.
Een paar jaar geleden wilde in mijn leven anders invullen; meer tijd voor mijn gezin, geen opvang meer voor de kinderen, meer rust en een easy living. De uitvoering van dat plan was er niet van de een op andere dag. Allereerst moest ik van werk veranderen om dat te realiseren. Dit betekende een fors gedeelte van mijn salaris inleveren. Daarnaast moesten de werktijden bij mijn gezinstijden passen én ik wilde minder reistijd. Maar ik vond het! Ik werk nu elke ochtend en twee avonden per week en ik ben vanaf 14:00 uur thuis met de kinderen. Ik heb geen stress meer rond het avondeten om vermoeide kinderen op te halen van de opvang. Ik kan zelf met ze naar de sportactiviteiten en het beste; ik heb tijd voor een boekje lezen ’s middags of lekker niets te doen.
De vakantieperiode voelt wel relaxter omdat we ’s ochtends niet naar school hoeven en aan de andere kant is het voor mij soms iets intensiever omdat ik nu fulltime ge-mama heb . We starten de eerste twee weken met 5 kinderen, dan hebben we één week 3 kinderen. Vervolgens in week 4 en 5 hebben we 2 kinderen om af te sluiten in week 6 met 4 kinderen.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.